مرکز توسعه آموزش

مراكز توسعه آموزش در دانشگاه ها به عنوان نهاد مسئول ارتقاء كيفيت آموزش و تربيت نيروي انساني متخصص جامعه محسوب مي شوند . دانشگاههاي علوم پزشكي از جمله مراكزي بودند كه در سالهاي نخستين تشكيل این مراکز (EDC) با راه اندازي مراكز مطالعات و توسعه آموزش پزشكي(Medical Education Development Center ) فعاليت خود را بطور جدي آغاز نمودند .  فعالیت  مراکز توسعه آموزش در ایران اول بار از دانشکده پزشکی دانشگاه شیراز (پهلوی سابق) آغاز گردید که شواهد موجود حاکی از دوران پر افتخار و موفق این حرکت در عرصه بین المللی بوده است . در ادامه این مطلب مروری خواهیم داشت بر فعالیت های سالهای نخستین راه اندازی مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی شیراز .

higher_ghadim.jpg]

تاریخچه  مرکز مطالعات و  توسعه آموزش پزشکی در شیراز

گامهاي نخستين اين مركز به  سال 1348 بر میگردد، یعنی زماني كه دانشگاه شيراز ( پهلوی سابق ) بصورت مستقل از وزارت آموزش عالي فعاليت خود را آغاز كرد. در اين  سال (1969 ميلادي) بنا به توصيه گروهي از مشاوران سازمان جهاني بهداشت، برنامه بين المللي آموزش مدرسين توسط اين سازمان طراحي گرديد. در بخشي از اين برنامه تاسيس 8 مركز جهانی با هدف تربيت مدرسين منطقه اي پيش بيني شده بود كه در اين مرحله دانشگاه شيراز به عنوان مركز آموزش اساتید در منطقه در منطقه مديترانه شرقي انتخاب شد . در سال 1972 با حضور دكتر غلام حسين طباء یکی از متخصصین و صاحبنظران برجسته تعلیم و تربیت و مسئول اداره ناحيه مديترانه شرقي فعاليت رسمي مرکز توسعه آموزش در دانشكده پزشكي دانشگاه شيراز آغاز گرديد.

از بدو تاسيس، اهداف اصلي  اين مركز بر تغيير نظام آموزشي از آموزش غير فعال به خود آموزي و آموزش فعال ، بنا نهاده شد و وظيفه عمده آن طراحي و بهبود روش هاي آموزش, برنامه ريزي و ارزشيابي گروه هاي وابسته پزشكي در كشور ايران و منطقه بود. همكاري نزديك اين مركز با سازمان بهداشت جهاني تاثير مهمي در گسترش آموزش صحيح در سطح دانشگاههاي منطقه داشت.

بر اساس شواهد و اسناد موجود ، در آن سالها عملكردهاي تخصصي اين مركز كه با هماهنگي سازمان بهداشت جهاني صورت مي گرفته به قرار ذيل  بوده است:

• برنامه هاي آموزشي شامل تشكيل كارگاههاي آموزشي و برقراري بورسهاي فلوشیپ جهت اساتيد داخلي و اساتيد ساير دانشگاههاي منطقه مديترانه شرقي, بطوريكه در مدت سه سال قريب به 420 تن از اساتيد رشته هاي پزشكي و پيراپزشكي از 30 مؤسسه مختلف واقع در 7 كشور منطقه مديترانه شرقي, آمريكا و انگلستان در برنامه هاي مختلف آموزشي اين مركز شركت كردند . يكي از نتايج برگزاري اين برنامه هاي آموزشي, مورد توجه قرار گرفتن دانشگاه شيراز و فعاليتهاي مختلف آن در بين تعداد زيادي از دانشگاهيان ممالك مجاور و همچنين سازمان بهداشت جهاني بود.

• پروژه كارگزاران بهداشتي روستاها

• تربيت نيروهاي متخصص جهت ايجاد مركز توليد رسانه هاي آموزشي

• انتشارات:  شامل تهيه و چاپ مجله Learner و كتابهاي آموزشي

• بازآموزي اساتید : در فاز اول جهت اساتيد دانشگاه شيراز و سپس برای اساتيد منطقه مديترانه شرقي

• سایر فعالیت ها :  شامل ترتيب دادن كنفرانسها سمينارها و تشكيل اولين كارگاه آموزشي منطقه اي در سال1351 (1972 ميلادي) در شيراز كه مشتركاً توسط اعضاء مركز توسعه آموزش پزشكي دانشگاه ايلي نويز(Illinois) و دانشگاه شيراز برگزار گرديد.

در سال 1352, بخش پزشكي اجتماعي با همكاري اين مركز و تحت نظر سازمان بهداشت جهاني پروژه آموزش كارگزاران بهداشتي روستاها را آغاز كرد و در سال 1353, كميته ارزشيابي متشكل از روساي بخش آموزش پزشكي و بخشهاي مختلف دانشكده پزشكي تشكيل گرديد كه تهيه, اجرا و بررسي امتحانات جامع باليني (Comprehensive) دانشجويان پزشكي را بعهده گرفت . در همين رابطه ايجاد بورسهاي آموزش پزشكي ،ايجاد مركز آزمون شناسي ،ايجاد مركز نگارسازي و .... از ديگر برنامه هايي بود كه به اجراء در آمد.

همكاري اين مركز با  سازمان بهداشت جهاني تا سال 1360 ادامه داشت ولي به علت  پاره اي از مشكلات نظیر وقوع جنگ و مشکلات داخلی و نیز قطع روابط سیاسی با آمریکا منجر به عدم تصويب ادامه همكاري و فعالیت های مشترک علمی در این باره در شوراي جهاد دانشگاهي شاخه پزشكي و بهداشت شد و ادامه اين فعالیت موقتا متوقف گرديد.  پس از استقلال دانشگاههاي علوم پزشكي از وزارت آموزش عالي، مركز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی به عنوان زیر مجموعه معاونت آموزشی دانشگاه های علوم پزشکی توسعه آموزش مطالعات و توسعه آموزش پزشكي شيراز به فعاليت خود ادامه داد و در سالهای 1374 – 1373 با اهتمام وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی بر راه اندازی ، تقویت و توانمند سازی مراکز توسعه آموزش پزشکی ، فعالیت های این مرکز تجدید حیات یافت .

جهت مشاهده ساير عكس هاي آلبوم قديمي مركز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشكي بر روي عكس زير كليك نماييد .

فعالیت های جاری

در حال حاضر مركز مطالعات و توسعه آموزش پزشكي شيراز يكي از واحدهاي تحت پوشش معاونت آموزشي است كه به منظور توسعه و بهبود كيفيت آموزش هاي تئوري و عملي حوزه علوم پزشکی در قالب واحد های ذیل مشغول به کار می باشد :

لازم به ذکر است دو مرکز آموزش مهارت های بالینی و آموزش مداوم  با مدیریت مستقل مشغول به فعالیت می باشند . همچنین از سال 1385 با تشکیل دفاتر توسعه آموزش در دانشکده ها زمینه ارتباط و تعامل بیشتر مرکز مطالعات و توسعه آموزش پزشکی و گروه های آموزشی فراهم آمده است .

contact_us.jpg]email.gif]

[1]  Education Development Center

[2]  Regional Teacher Training Center

[3]   Education Development Office

نظر سنجي

*  لطفا نظرات خود را در مورد این مطلب در این قسمت مرقوم فرمایید

پست الكترونيكي *

ورود اطلاعات در فیلد های ستاره دار الزامی است.

تاریخ آخرین بروزرسانی   :  1395-6-28 12:40        برو بالای صفحه نسخه قابل چاپ